Wim Klein — de laatste menselijke computer

Wim Klein, de laatste menselijke computer is een THEATERCONCERT ism VLEK over de humor en tragiek van het hoofdrekenwonder Wim Klein, alias Willy Wortel, een genie, clown en wetenschapper die zijn leven leefde alsof het variété was.

Wim Klein (1912-1986) werkte als wetenschappelijk hoofdrekenaar bij het Mathematisch Centrum in Amsterdam (het huidige CWI) en vervolgens bijna twintig jaar voor het internationaal natuurkundig laboratorium CERN in Genève. Totdat hij overbodig werd vanwege de steeds sneller wordende elektronische rekenaars, en hij de geschiedenis inging als ‘de laatste menselijke computer’. Maar ook stond hij bekend als een Joodse Amsterdammer die tijdens de Tweede Wereldoorlog ternauwernood aan de razzia’s ontkwam, als wereldkampioen worteltrekken, internationaal gevierd variétéartiest, vloekbek, kettingroker, alcoholist, grootgebruiker van schandknapen en een geliefd onderzoeksobject voor hersenwetenschappers. Totdat hij op 1 augustus 1986 in het politiearchief van Amsterdam belandde: als een cold case.

In een mix van rock & jazz, ongekende verhalen en songs vertolken Jan van den Berg en de band VLEK het groots en meeslepende levensverhaal van Wim Klein, de laatste menselijke computer.

Jan van den Berg over de voorstelling: ‘Als geen ander heeft Wim Klein ervaren wat het betekent om te worden ingehaald door de voortrazende technologie. Een lot dat ons allemaal te wachten staat. Ik wil bezingen hoe hij zijn leven juist daarom ten volle heeft geleefd: Want juist omdat ik de laatste ben, huil ik om de dingen waarom jullie lachen, en omgekeerd.’

Vanaf oktober 2022 in de theaters, bekijk hier de speellijst

RECENSIE Theaterkrant: “Een rijk theaterconcert over een legendarisch hoofdrekenwonder … sprankelend theater dat jazz combineert met variété en bètawetenschap.”

Column van Ionica Smeets in de Volkskrant: “De discussie over ChatGPT in het onderwijs doet me denken aan die over rekenmachines … (én) Wim Klein, de laatste menselijke computer”.

Jan van den Berg te gast bij SPRAAKMAKERS [NPO Radio1] over Wim Klein: ‘de laatste menselijke computer’

Jan van den Berg vertelt bij Annemiekes LUNCH [NPO Radio2], over “de meest onbekende wereldberoemde Nederlander”.

Publieksreactie: “Geweldige spoken word op de golven van weergaloze muziek.”

Website NIKHEF: “Muzikaal theater over het bewogen leven van CERN-hoofdrekenwonder Wim Klein.”

Brabants Dagblad: “Een muzikaal inkijkje in het kleurrijke leven van hoofdrekenwonder Wim Klein.”

EUCLIDES Interview met Jacq Palinckx en Jan van den Berg in het orgaan van de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren, door Tom Goris.

KLANKGAT (recensie) “… een perfecte interactie tussen verteller en muziek … Zeer de moeite van het beleven waard.”

Over de makers

Jan van den Berg (tekst, zang en spel) maakt voorstellingen op het snijvlak van podiumkunst en ‘vrolijke wetenschap’. “Jan van den Berg is een verdomd goeie performer aan wie alles gloeit. Hij kent zijn zaken, hij is een volleerd verteller, en die kunst scharniert bij hem op plezier.” (Theaterkrant) In de afgelopen jaren speelde hij onder meer de voorstellingen Higgs-stand up physics, Oase en Oerknal Variaties.

VLEK (muziek) is een bijzonder gedreven en eigenwijs collectief van musici met hun wortels in de geïmproviseerde muziek, jazz en alternatieve rockmuziek. De band staat garant voor een muzikale live-belevenis die zijn weerga niet kent: groovend, onalledaags, ongegeneerd, humoristisch en altijd avontuurlijk!
VLEK bestaat uit Jeroen Doomernik (trompet), Hans Sparla (trombone, accordeon), Edward Capel (alt- en sopraan sax, altklarinet), Bart van Dongen (keyboards, synthesizer), Jacq Palinckx (elektrische gitaar) en Thomas Jaspers (drums).

CREW
Vormgeving: Hannie van den Bergh
Lichtontwerp: Gé Wegman
Geluidstechniek: Bernard Jussen
Lichttechniek: Bart Verzellenberg
Publiciteit: Floor van der Zee
Productie: Theater Adhoc
Met dank aan: Kyra Bououargane, Dirk Groeneveld, Jazzwerkplaats Den Bosch, Tobias Nierop, Tommy Page, Ionica Smeets