Oerknal Variaties

Theater als vrolijke wetenschap

De eerste dag. De allereerste ooit. Een dag zonder gisteren, stel je voor.

Hoe is die dag begonnen? Uit het niets? Met een oerknal? In zijn nieuwste voorstelling gaat theatermaker Jan van den Berg op zoek naar de verhalen achter die vragen. Hoe alles ooit begon: dingen, mensen, liefde, het heel-al. Hij stort zich op de oerknal. U weet wel, de theorie dat alles uit niets is ontstaan. Een theorie waarover de meningen op z’n zachtst gezegd nogal uiteenlopen. Waarvan sommigen beweren dat ‘ie niet waar is. Want zeg nou zelf: een knal van 13,8 miljard jaar geleden, die niemand ooit heeft gehoord?

Voor Oerknal Variaties was Van den Berg getuige van opmerkelijke experimenten, sprak hij met voor- en tegenstanders, onverschilligen en experts, en verzamelde hij een schat aan welingelichte verhalen. Verhalen waarvan je als toeschouwer soms niet meer weet of het nou wetenschap is of fictie. Of allebei tegelijk. Omdat hij ze vertelt met de overtuigingskracht van iemand die het zelf heeft meegemaakt. Wat trouwens ook zo is. Zegt ‘ie.

Jan van den Berg is een ontdekkingsreiziger van het uitzonderlijke soort. Zijn expedities voeren hem niet naar onbekende plekken op de wereldkaart, maar naar de grenzen van het blote oog en het naakte verstand. Eerder maakte hij onder meer voorstellingen over elementaire deeltjes (Higgs) en zandkorrels (Oase). Met Oerknal Variaties als nieuwste klap op de vuurpijl. Big Bang wetenschap op het toneel.

Tekst en spel: Jan van den Berg
Regie: Dirk Groeneveld
Vormgeving: Hannie van den Bergh
© Foto: DigiDaan

SPEELLIJST

27 februari 2018 — Frascati, Amsterdam
28 februari 2018 — Frascati, Amsterdam

1 maart 2018 — Frascati, Amsterdam
2 maart 2018 — De Harmonie Leeuwarden
4 maart 2018 — Rotterdamse Schouwburg     matinee 15.00 u.
15 maart 2018 — Parktheater Eindhoven
20 maart 2018 — Purmaryn, Purmerend
21 maart 2018 — Toneelschuur Haarlem
23 maart 2018 — Theaters Tilburg

4 april 2018 — Stadsschouwburg Utrecht
7 april 2018 — Stadstheater Arnhem
13 april 2018 — Theater Bouwkunde, Deventer
21 april 2018 — Verkadefabriek, ’s-Hertogenbosch

1 mei 2018 — Theater aan het Spui, Den Haag